fbpx
Kauppa:
fin | eu

Taulut osana toimivaa sisustusta – sisustussuunnittelijan vinkit

Fina Hemin sisustussuunnittelija Milla Ek jakaa vinkit taulujen ottamisesta osaksi onnistunutta sisustusta. Oikean kokoiset ja tyyliset taulut oikein sijoitettuna ja sopivilla materiaaleilla tekevät seinille ihmeitä ja luovat kotiisi upean ilmeen.

Perussääntönä taulun sijoittamisessa voidaan pitää, että taulun keskikohta on katsojan silmän korkeudella.

Taulujen asettelun lähtökohta on, että taulut liitetään osaksi sisustusta ja kalusteita, jotta syntyy harmoninen ja tasapainoinen kokonaisuus. Teosta kannattaa katsella eri huoneissa ja eri valoissa. Kokeilemalla saat selville missä taulu pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Tauluilla on myös huonekohtaisesti tyypillisiä sijoituspaikkoja. Olohuoneessa taulun paikka on usein esimerkiksi sohvan yläpuolella. Siitä taulut huomataan, koska sohva sijaitsee yleensä huoneessa näyttävällä paikalla. Taulut sijoitetaan olohuoneessa usein myös lipaston, hyllyn tai esimerkiksi nojatuolin yhteydessä olevalle seinäpinnalle. Makuuhuoneessa tyypillisin paikka tauluille on sängyn tausta. Toinen vaihtoehto löytyy sängyn vastakkaiselta seinältä, jolloin taulu on ihasteltavissa sängyn suunnasta.

Seinän ja taulun mittasuhteissa ei saa olla suurta ristiriitaa – pikkuruinen teos näyttää isolla seinällä yksinäiseltä.

Suuri, näyttävä taulu riittää yksinään isollekin seinälle, mutta sen ympärille on jätettävä tarpeeksi tilaa, jotta se pääsee oikeuksiinsa. Samantyylisten taulujen sijoittaminen ryhmään tekee kokonaisuudesta mielenkiintoisen muodon ja värin korostuessa. Mikäli halutaan tehdä kokonaisuus eri tyylisillä ja värisillä tauluilla, kannattaa ryhmää kootessaan pitää harmonia ja toimiva kokonaisuus mielessä. Harmoniaa voi hakea sillä, että ripustaa tummimmat teokset oikeaan alareunaan ja vaaleimmat vasempaan yläreunaan.

Ryhmitetyissä tauluissa symmetria on parempi tehokeino kuin vapaasti sijoitetut taulut. Kollaasit kannattaa koota niin, että taulujen yläreunat ovat samalla korkeudella. Kollaaseissa taulut on aseteltava riittävän lähelle toisiaan – muuten vaikutelma on hajanainen. Kaiken kaikkiaan, taulukollaasi kannattaa suunnitella mahdollisimman harmoniseksi – hajallaan olevat taulut viestivät rauhattomuutta.

Mielenkiintoa ja kontrastia saa esimerkiksi valitsemalla mukaan yhden teoksen, jossa esiintyy ympäristön vastaväriä. Myös ripustusetäisyyksillä saa mielenkiintoa kokonaisuuteen. Jollekin teokselle voi antaa enemmän tilaa, kun taas teemoiltaan tai väreiltään lähellä olevia teoksia voi asetella tiiviimmin. Tauluja ryhmiteltäessa katseen tasoa korkeammalle asetetaan yleensä ne, joita pystyy katsomaan kauempaa ja taas enemmän yksityiskohtia sisältävät teokset alemmaksi.

On tärkeää valaista seinät hyvin silloin, kun haluaa taululle sen ansaitseman huomion.

Valaistus on tärkeä elementti, kun miettii taulujen paikkaa. Tauluille on saatavilla myös kohdevaloja. Valaistuksen kanssa on oltava myös siinä mielessä tarkkana, että valo näyttää taulun värit aidosti eikä aiheuta häiritseviä heijastumia lasin pinnasta. Jos mahdollista, taulujen sijoituspaikat kannattaa huomioida jo valaistussuunnitelmaa tehdessä.

Millan alkuperäisen blogikirjoitelman voi lukea täältä: https://sisustussuunnittelijamillaek.casablogit.fi/2019/03/17/taulu-sisustuksen-rytmittaja/