UNITARHA – DREAM GARDEN on asiakkaamme Anna K. Greuksen lumoava valokuvanäyttelykokonaisuus, joka yhdistää, Annan muistot kaleidoskoopista, hänen kiinnostuksensa yliluonnollisia ilmiöitä kohtaan, sekä kysymyksen siitä, mitä unet oikeastaan ovat. Anna on opetellut ja kehittänyt vuosien 2015-2018 aikana tekniikan luoda unenomaisia kuvia ilman digitaalista kuvamanipulaatiota, käyttäen analogisia tekniikoita. Tarvittaessa tietokonetta hyödynnetään lähinnä värien ja kontrastien säätämiseen.
UNITARHA on ollut esillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa (Oulu), Studio Jalassa (Haaparanta, Ruotsi) sekä Rajatiedon keskuksessa (Helsinki) sekä Fotocentrum Raseborgissa (Karjaa). Beyondprint on valmistanut näyttelyn kaikki teokset.
Haastattelimme hieman Annaa tätä blogitekstiä varten ja kysyimme, mitä vinkkejä hän antaisi kuvataulua omasta kuvasta suunnittelevalle, miksi Annan valinta näyttelyissä on lasitaulut ja millaista palautetta lasitaulut ovat yleisöltä keränneet.
Anna vastaa:
”Usein, kun kuva siirretään älylaitteen ruudulta fyysiseksi painotuotteeksi, voi käydä niin, että ikään kuin kuvan henki ei tarttuisi mukaan, tai jotakin muuta oleellista jäisi puuttumaan. Tämä johtuu siitä, että näytöllä kuva muodostuu erivärisistä valoista; koska paperilla kuva ei käyttäydy samoin, värit sekä kontrastit voivat jossain määrin sammua. Printtitekniikkana lasille tulostaminen on osaltaan ratkaissut tämän ongelmani. Lasi on näyttävä, sillä se korostaa kontrasteja, värien kirkkautta sekä syvyyttä. Lasi herättää kuvat uudella tavalla eloon – kuin kuvista tulisi jotenkin eläviä olentoja, mikä sopii taiteeni mystiseen luonteeseen. Lasi myös luo teoksilleni vaikutelman, kuin kuvat, tai uninäyt, olisivat pinnan alla, jossakin toisessa tasossa.
Unitarha-teossarjaani lasi on juuri täydellinen printtivalinta; tekniikka herättää ihmisissä uteliaisuutta, ihmettelyä ja mystillisen tuntuista kokonaisvaikutelmaa. Printtimateriaalina lasi on vielä toistaiseksi eksoottinen. Jutellessani näyttelyvieraideni kanssa, ovat monet todenneet, etteivät ole ennen nähneet vastaavanlaisia printtejä. Lasitauluihin liittyy uudentuntua, jotakin ennennäkemätöntä tai ainakin harvinaista. Lasitaulut ovat saaneet osakseen hämmästelevää ihailua: saamani palautteen mukaan lasi kiiltävyydessään luo ylellisen ja laadukkaan vaikutelman. Lisäksi ihmiset, jotka ovat hankkineet teoksiani, ovat pitäneet niin ikään lasin korostamista kontrastien ja värien eloisuudesta sekä syvyydestä. Olen kokeillut teoksiini myös akryylitaulua, mutta hienoisten eroavaisuuksien ansiosta lasi voittaa akryylin, lasi on esimerkiksi kirkkaampi.
Teoksiini valitsen ripustusta varten aina kiinnityslistan, jonka avulla taulun laittaminen seinälle on helppoa. Vähemmän vaivaa, vähemmän säätämistä vatupassin, lyijykynän, sovittelemisen ja naulojen kanssa! Koska lasi korostaa kuvien kontrasteja, on printtiä varten hyvä avata hiukan kuvan tummia alueita, jolloin niiden yksityiskohdat pysyvät tallella. Vastaavasti suosittelen himmentämään vaaleita alueita, jotta kuvan tasapaino säilyy.”
Anna K. Greus on suomalainen valokuvataiteilija, jonka intohimona on luoda unimaailmoja valokuvan keinoin. www.annagreus.com IG: @unitarhuri